Naar inhoud

Kippen

kippen

Kippen passen perfect in een kringlooptuin. Ze brengen leven, kleur en schoonheid in uw tuin. Ook als tuinhulp zijn ze erg nuttig. Je kan ze gericht inzetten om delen van je (moes)tuin van slakken en onkruid te vrijwaren, of om een braakliggend stuk grond proper te houden. Zelfs hun mest, die veel stikstof bevat, kunt u gebruiken en verwerken tot compost.


Kippen zijn sociale dieren. Houdt er daarom minstens twee. Te veel kippen op een beperkte plaats leidt tot geuroverlast en stress voor de dieren. Geef elk dier voldoende ruimte en maak een degelijk binnenhok waar ze kunnen schuilen. Installeer ook een goede afsluiting. Kippen houden is meer dan ze voederen alleen. Ook eitjes rapen, het water verversen, het hok uitmesten ... horen erbij!

Verzorging

Maak er een gewoonte van om minstens één keer per dag bij je kippen langs te gaan. Neem de dieren regelmatig vast en controleer ze - zeker bij warm weer - op parasieten. Voldoende ruimte, een droge plek, vers water en een gevarieerde en evenwichtige voeding blijven de belangrijkste eisen om kippen gezond te houden.

Huissvesting

Het kippenhok

Het hok is de binnenruimte waar de kippen slapen, eieren leggen en schuilen. De dieren verblijven er dus vaak. Daarom moet het hok aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • droog en goed geventileerd
 • tochtvrij: beter een ‘open’ hok (3 zijden dicht, één zijde helemaal open) dan tochtig hok
 • 4 à 5 hennen per m²

Zitstokken:

 • zo hoog mogelijk
 • 5 à 6 kippen per lopende meter
 • vierkant met afgeronde hoeken, niet rond

Legnesten:

 • op een rustige plek
 • beetje donker
 • niet onder de zitstok!
 • aangepast aan het formaat van de kip
 • basis van gehakt stro, hooi, vlas of hennepvezels …
 • strooisel tegen ongedierte: boerenwormkruid, varens, tabaksbladeren

Strooisellaag:

 • stro -  houtkrullen – vlas – hennep - …
 • maakt schoonmaken gemakkelijk: opname mest

De kippenren

Maak de ren voldoende groot: minstens 3 m2 per kip. Vermijd modderpoelen in de ren, want ze veroorzaken geurhinder, bevatten ziektekiemen en het voedsel raakt erin besmeurd. Bedek de bodem met een laag  gesnipperd snoeihout. Span kippengaas over de bodem voor u de snippers uitstrooit zodat de kippen de snippers niet mengen met de onderliggende grond. De snippers absorberen bij hevige regenval het water.

 

Kippen kunnen enorm genieten van een stof- en een zonnebad. Beide zijn van belang voor hun gezondheid. Een stofbad helpt tegen parasieten die zich tussen de veren nestelen. Tijdens een

zonnebad wordt vitamine D aangemaakt. Maar voorzie ook zeker een plekje in de schaduw waar ze kunnen uithijgen.

Goede afsluiting:

Een goede afsluiting is eenvoudig te maken met enkele palen – om de 2 m – en de nodige meters afsluitdraad. Gebruik afsluitdraad van 1 à 1,5 m hoog voor zware rassen en van 2 à 2,5 m hoog voor lichtere rassen. Door de draad een 10-tal cm in te graven, voorkom je dat de kippen er onderdoor scharrelen.

Voeding

Keuken- en tuinafval

Kippen zijn vlotte verwerkers van keuken- en tuinafval. Kippen lusten bladeren en (de meeste) schillen van groenten en fruit, onkruid, wat pas gemaaid gras, restjes van plantaardig (bereid) voedsel.

Kippen zijn minder dol op uienschillen, preibladeren, schillen van bananen en citrusvruchten ...

Wat de kippen niet lusten, kan je composteren.

Bijvoederen

Het rantsoen van keuken- en tuinafval dat je aan je kippen voorschotelt is wisselend van hoeveelheid en van samenstelling. Voor de goede conditie van de kip zal je ze daarom dagelijks een portie  samengesteld voeder moeten bijgeven. Zorg voor zo'n 65 g legmeel of granenmengsel per kip per dag.

Het populairste kippenvoer is de gewone graanmengeling. Meestal is dit een mengeling van maïs (energierijk maar eiwitarm) en tarwe (eiwitrijk).

Gemalen schelpen en maagkiezel

Calcium is een levensnoodzakelijk mineraal voor elke legkip. Het is aanwezig in onze etensresten – ook wij hebben er behoefte aan – en in commerciële voeders. Vooral tegen de winter bestaat het risico dat er kalkgebrek ontstaat. Om zeker te zijn dat de kippen bij verhoogde behoefte voldoende calcium innemen, is het aan te raden om in het hok steeds een bak met gemalen  mossel- of oesterschelpen (grit) te plaatsen die je in de handel kan kopen. 

Water

Kippen moeten steeds kunnen beschikken over vers en zuiver water (zo’n 250 ml per kip en per dag). Plaats de drinkbak niet te ver van de voederbak, zodat de kippen tijdens het eten ook kunnen drinken. Plaats hem zo mogelijk buiten het hok om te voorkomen dat het strooisel vuil wordt. De drinkrand bevindt zich best op borsthoogte  van de kip. Ververs in de zomer het water dagelijks. Plaats de drinkbak in de schaduw en reinig hem regelmatig. Bij hogere temperaturen is er namelijk een versnelde groei van algen en bacteriën. Tijdens de winter kan je de drinkbak tijdelijk in het hok plaatsen om te voorkomen dat het water bevriest. Het risico bestaat wel dat de dieren het bevuilen met strooisel. Je moet het dus zeker dagelijks verversen. Voeg zeker nooit zout toe aan het water!

 

bron: www.Vlaco.be

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info