Naar inhoud

Vaste planten

Vlaco: vaste planten

Vaste planten laten u genieten van uw tuin. In tegenstelling tot één- of tweejarigen blijven vaste planten jaren op dezelfde plaats staan. De meeste vaste planten zijn kruidachtig, sommige sterven in de winter bovengronds af en verrassen je iedere lente opnieuw met frisgroene bladeren en mooie bloemen. Dat ze niet ieder jaar moeten aangeplant worden, maakt hen zo geliefd. Ze zijn de kringloopplanten bij uitstek. Ieder jaar opnieuw maken de meeste vaste planten bovengronds een volledige kringloop door van ontluiken, groeien, bloeien, afsterven en verteren tot omzetten in nieuwe humus en voedingsstoffen.

Wanneer je bij de aankoop je eigen smaak combineert met de eisen van de plant zoals standplaats, groeikracht en plantdichtheid bekom je een onderhoudsarme beplanting die je jaren laat genieten.

Hoe kies je vaste planten?

Door de enorme variatie aan bladvormen en -kleuren, bloeiwijze, -tijdstip en kleur zijn vaste planten ongelooflijk populair bij tuinliefhebbers. Het reusachtige aanbod maakt de keuze er natuurlijk niet makkelijk op. Je kan je bij de aankoop laten leiden door enkele kringloopspecifieke eigenschappen:

  • de hoogte: varieert sterk van soort tot soort en hangt ook af van bodem en standplaats. Als alternatief voor gazon denken we natuurlijk vooral aan vrij lage bodembedekkers. Deze zijn ook geschikt in combinatie met een struik of een hoge solitaire vaste plant. Hoge planten geven doorgaans meer tuinresten.
  • het blad: sommige vaste planten verliezen hun blad, andere zijn bladhoudend. Dorre bladeren van vaste planten vormen een natuurlijke mulchlaag.
  • de groei: er zijn planten die de bodem geleidelijk bedekken met behulp van lange, bovengronds kruipende stengels; andere groeien uit tot forse planten of tot ‘matten’. Sommige koloniseren de bodem ondergronds met hun wortels.
  • de standplaats: vaste planten hebben meestal een uitgesproken voorkeur voor schaduw, halfschaduw of zon. Groei, bloei en bladkleur kunnen erg verschillen naargelang ze in de zon of in de (half)schaduw staan.
  • de bodem: hoewel de meest courante vaste planten het uitstekend doen op humusrijke, vochthoudende bodem, zijn er voor ieder bodemtype heel mooie en bijzondere soorten te vinden.

Om te weten of een bepaalde vaste plant eerder houdt van vochtige of droge omstandigheden en beter gedijt in zware of in lichte grond, in de (half)schaduw of zon, gaat u best op zoek in een boek of op internet. Op volgende websites kan je terecht voor waardevolle planten-info: www.vasteplant.be, www.zoekjeplant.be en www.vlindertuinen.nl.

 

 

bron: www.Vlaco.be

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info