Naar inhoud

Snoeihout

Vlaco: snipperpad met vlechtboord

Het meest bijzondere kenmerk van bomen en struiken is zonder twijfel dat ze verhouten. Naarmate de jonge twijgen langer worden, worden ze ook dikker en steviger. Zo komen ze zonder kleerscheuren de winter door. In het voorjaar vormen de takken nieuwe uitlopers en wordt de boom of heester hoger en breder. Groeien de takken te hoog of te ver en hinderen ze ons of de planten in hun buurt, dan is het tijd om in te grijpen en te snoeien.

Maar snoeihout is stevig materiaal en stop je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld grasmaaisel, niet zonder meer in het compostvat. Creatieve tuiniers verwerken hun snoeihout steeds vaker in nuttige en mooie tuintoepassingen. Kringlooptuiniers houden de stevige houtresten binnen de eigen tuin en gebruiken ze als bouwmateriaal.

Door hout te composteren of ermee te mulchen bouw je de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem op. In combinatie met hedendaagse materialen verwerk je het tot afsluitingen en andere originele constructies. Of je slaat de artistieke weg in en ontwerpt een fraaie blikvanger die je tuin een heel persoonlijk karakter geeft. In de brochure 'Snoeihout verwerken in de kringlooptuin' van Vlaco vind je allerlei tips.

 

bron: www.Vlaco.be

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info