Het gazon is niet weg te denken uit de Vlaamse tuinen. Op adem komen, rusten, ravotten, verpozen, genieten, lezen, feesten, ... het gazon is hiertoe de uitgelezen plek. Een mooi gazon is de trots van je tuin, maar ... het vergt veel werk en levert veel resten op.
Wist u dat grasmaaien de meest tijdrovende bezigheid is in de tuin? Geen enkel ander deel van de tuin vraagt wekelijks, zeven maanden lang om aandacht.
Hieronder geven we je enkele tips voor een sterk gazon dat minder rest oplevert.
De aanleg
Geef je gazon de juiste start en zorg voor een vruchtbare luchtige bodem waar de grasplantjes alle kansen krijgen om een krachtig wortelgestel te ontwikkelen. Werk bij de aanleg 35 tot 45 liter compost per m², 10 tot 30 cm diep in.
Door voor een traaggroeiend grasmengsel te kiezen, kan je de hoeveelheid grasmaaisel met de helft verminderen. Het is aan te raden om met de aanleg van traaggroeiend gras te starten in het najaar wanneer er minder concurrentie is van onkruiden.
Het onderhoud
Bemesten
Gebruik traagwerkende organische meststoffen met een laag stikstofgehalte want stikstof zorgt voor een groeispurt wat weer aanleiding geeft tot meer grasmaaisel. Strooi 3 tot 4 liter gezeefde compost per m² (laagje van ongeveer 0.5 cm) in het najaar over het gazon. Maai niet korter dan 4 cm en maai telkens 1/3 van de lengte af.
Minder begieten
Stimuleert de wortels om op zoek te gaan naar water. De plant krijgt een beter ontwikkeld wortelgestel en het gazon blijft langer groen bij droogte.
Mulchmaaien
Een mulchmaaier versnippert de gemaaide grassprietjes en blaast deze opnieuw tussen de grasmat. Het maaisel verteert ter plaatse en geeft zijn voedingsstoffen terug aan de bodem. Met een mulchmaaier heb je geen maaisel meer.
Grasmaaisel verwerken
Mulchen
Mulchen is het bedekt houden van de bodem met een laag organisch materiaal in dit geval grasmaaisel. De bodem bedekken is waar de natuur naar streeft. Een kale bodem zal zonder ingrijpen volgroeien met onkruiden. Hou de bodem afgeschermd van het licht en onkruid krijgt geen kans. Het beschermt de bodem tegen slagregen, zonnestralen en uitdrogende wind. Een mulchlaag stimuleert ook het bodemleven: de afbraakorganismen verteren de mulchlaag met een kruimelige bodem als resultaat.
Composteren
Grasmaaisel verteert snel. Er ontstaat zeer snel warmteontwikkeling, gevolgd door samenklitting en zuurstofgebrek wat leidt tot geurhinder en stilvallen van het composteringsproces. Voorkom dit door voldoende luchtig structuurmateriaal zoals houtsnippers, takjes, bladeren ... van bij het begin van het proces toe te voegen.
Alternatieven voor gazon
Bollengrasland
Een gazon vol bloembollen geeft uw tuin prachtige kleurschakeringen vroeg in het voorjaar. En je stelt de eerste maaibeurt uit.
Hoog gras
Heb je voldoende ruimte, laat dan delen van het gras waar u niet op loopt, uitgroeien tot hooilandje. Een hooiland vraagt jaarlijks slechts twee maaibeurten.
Bodembedekkers
Heb je delen van het gazon dat je niet betreedt? Een schaduwkant waar het gras slecht groeit of moeilijk bereikbaar is met de grasmaaier? Kies dan voor vlakken met bodembedekkers. Een dichtgroeiende bodembedekker geeft onkruid geen kans. Dit deel van de tuin vraagt uiteindelijk nog weinig onderhoud en levert weinig resten op.
Bloemenweide
Een bloemenweide bestaat uit doorlevende bloeiende planten en is enkel geschikt voor een schrale grond. Een bloemenweide maai je eenmaal of tweemaal per jaar. Eind juni, begin juli, als de bloemen uitgebloeid zijn en eind september, begin oktober. De hoeveelheid maaisel die je verzamelt, is aanzienlijk minder dan bij een gazon.
bron: www.Vlaco.be