Naar inhoud

Verstandig waterverbruik

Water

Elke druppel water telt
Verstandig waterverbruik betekent niet alleen minder waterverbruik, maar ook minder watervervuiling. We wijzen steevast met de vinger naar de landbouw en industrie als vervuilers, maar vergeten makkelijk dat we ook zelf in de verantwoordelijkheid delen.
De industrie en de landbouw vervuilen ons water met chemische producten, fosfaten, nitraten, meststoffen, bestrijdingsmiddelen,... Dat valt niet goed te praten, maar mag evenmin onze aandacht afwenden van de aanzienlijke waterverontreiniging die wordt veroorzaakt door het spoel- en kookwater, de schoonmaakmiddelen en de wc-spoeling van de huisgezinnen. Wil je een steentje bijdragen tot een betere wereld, volg dan deze eenvoudige tips van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Schoonmaakmiddelen

 • Koop minder
  Hou je ook zo van de frisse geur van een pas gekuist huis? Giet je een extra scheut poetsmiddel in het water om alles écht proper te maken? Schoonmaakmiddelen zijn jammer genoeg niet allemaal even netjes. De meeste heb je bovendien niet nodig in huis. Het gebruik van agressieve middelen kan je vermijden door wat vaker met minder te kuisen. Goed om weten: veel huishoudproducten bevatten milieuschadelijke stoffen, moeilijk afbreekbaar én giftig voor plant, dier en mens.
 • Poets groen
  Elk schoonmaakmiddel belast het milieu, al berokkent het ene toch iets minder kwaad dan het andere. Zachte, vloeibare of bruine zeep poetst bijvoorbeeld even grondig als allesreiniger én doet dat op een ‘groene’ manier. Het milieu is je zeer dankbaar als je poetst met regenwater in plaats van drinkwater. Het ‘zachte’ regenwater vergt minder waspoeder of zeep dan ‘hard’ kalkrijk leidingwater.
 • Doseer correct
  Een extra scheut van een schoonmaakproduct reinigt je huis niet beter. Let vooral op bij geconcentreerde producten, want de kans op overdosering is hier het grootst. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing.

Bestrijdingsmiddelen

 • Vermijden waar het kan
  Je kan bestrijdingsmiddelen in de tuin vermijden door struiken en bloemen te planten die van nature in onze streek voorkomen. Ook houtsnippers op de bodem houden het onkruid tegen. De meest milieubewuste manier om onkruid te verwijderen? Manueel.
 • Kies voor het minste kwaad
  Toch een bestrijdingsmiddel nodig? Kies voor een product dat niet alle leven vernietigt, maar enkel het onkruid of de insecten die je weg wil. Gebruik bij voorkeur een product dat snel in het milieu wordt afgebroken. Op www.zonderisgezonder.be kan een lijst geraadpleegd worden met de gedoogde producten.
 • Gebruik met mate
  Lees aandachtig de instructies. Gebruik nooit een hogere dosis van een product dan strikt noodzakelijk. Overdosering levert geen beter resultaat op!

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info