Naar inhoud

Eco-rijden

Eco-rijden

Bespaar tot 15 % op je brandstofkosten

De moderne autotechnologie heeft de laatste 20 jaar een enorme evolutie doorgemaakt. Maar dit wil niet meteen zeggen dat veel mensen hun autorijstijl ook hebben aangepast. Veel autobestuurders rijden nog net zoals hun ouders of grootouders destijds. Resultaat? Er wordt weinig efficiënt gereden, er gaat veel brandstof verloren en de auto's verslijten een stuk sneller. De afgelopen jaren is dan ook onderzocht hoe de rijstijl het best aangepast wordt aan de nieuwe techniek van wagens. Het antwoord hierop is eco-rijden. Het is een rijstijl, die niet alleen efficiënt, zuinig en milieuvriendelijker is, maar bovendien de veiligheid en doorstroming van het verkeer bevordert.


Tests tonen aan dat eco-rijden weinig of geen impact heeft op de gemiddelde snelheid. Met eco-rijden kom je dus ongeveer even snel op je bestemming.

Eco-rijden betekent dus niet dat je erg traag moet gaan rijden, maar wel dat je de juiste dynamiek legt in je rijden. Een gelijkmatige snelheid is immers belangrijker dan snel optrekken en veel remmen.

Tien tips

  1. Schakel tijdig naar een hogere versnelling. Schakel bij een toerental dat bij voorkeur lager is dan 2500 toeren bij benzinemotoren en 2000 toeren bij dieselmotoren. Met een nieuwe wagen hoef je niet meer tot hoge toerentallen te gaan om vlot te kunnen versnellen. 
  2. Rij zo veel mogelijk met een constante snelheid.
  3. Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt. Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorligger. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt.
  4. Laat tijdig gas los, wanneer je een kruispunt, verkeerslicht, etc. nadert.
  5. Rem op de motor: laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling zonder koppeling in te drukken. Moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je de gaspedaal loslaat.
  6. Rij niet te snel! Bij snelheden boven 100km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.
  7. Hou de bandenspanning op peil.
  8. Maak verstandig gebruik van boordapparatuur. Schakel de airco alleen aan als het behoorlijk warm wordt in de auto, of wanneer je ramen beslaan. Een open raam bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, airco zelfs 10% meer.
  9. Vermijd overbodig gewicht. Plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken tot 10% meer brandstofverbruik, vooral bij hogere snelheden.
  10. Meten is weten: registreer je brandstofverbruik.

Bron: www.bondbeterleefmilieu.be/eco-driving

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info