Naar inhoud

Afvalarm tuinieren = kringlooptuinieren

kringlooptuin


Gras, bomen, struiken en hagen zijn niet uit onze tuinen weg te denken. Ze bezorgen ons jaarlijks ook een berg groenafval dat we meestal naar het containerpark brengen. Dit is gewoonlijk een tijdrovende en dure aangelegenheid.
Toch bestaan er manieren om organisch afval in je eigen tuin te verwerken. Het toepassen van kringlooptechnieken in de tuin is nog geen gewoonte in Vlaanderen omdat nogal wat tuiniers vrezen dat het omslachtig is of niet past in een siertuin. Kringlooptuinieren is echter helemaal niet moeilijk.

 

 Afvalarm en milieuvriendelijk onderhoud van je tuin

Minder maaien

Een voorname factor is de lengte waarop je maait. Minder kort maaien geeft een malser gazon, minder mos, minder uitdroging en minder ziekten. Maai je gazon nooit korter dan 4 of 5 cm. Gras dat niet te kort afgemaaid is, groeit trager.

Het grasmaaisel kan je in laagjes van 2 à 3 cm tussen je planten strooien. Kies je voor een mulchmaaier dan moet je je grasmaaisel niet eens kwijt. Deze maaier snippert het maaisel zo fijn dat het maaisel tussen de grassprietjes valt en er kan verteren. Je hoeft dus geen grasmaaisel meer af te voeren; een pak minder werk dus! Er is wel een nadeel: je moet vaker maaien want het maaisel dient als voeding voor het gras en doet het extra groeien.

Als je wil overschakelen op mulching hoef je geen nieuwe grasmachine aan te kopen: er bestaan voor vele merken handige opzetstukken om je oude grasmachine een mulchmaaier te maken.

Mestgebruik en onkruidbestrijding

Mesten doet groeien en zorgt voor meer onderhoud en snoeiafval, om nog maar te zwijgen van de schadelijke gevolgen van bepaalde soorten mest voor het milieu. Het komt er niet op aan onze planten zo snel mogelijk te laten groeien, wel om ze gezond te houden. Planten kan je op een gezonde manier voeden door compost te gebruiken. Compost zorgt voor een geleide dosering van voedingsstoffen en verbetert de bodemstructuur.

Onkruid kan je gemakkelijk bestrijden met karton. Maai de grond en, als de bodem vochtig is, leg je er dakpansgewijs een laag stevig niet-glanzend ribbelkarton op. Daarop komt een laag met 5 à 10 cm houtsnippers of compost. Onkruiden krijgen minder kans, wieden en onkruidverdelgers worden overbodig. Het volgende seizoen is het karton verteerd en kan je met vruchtbare grond aan de slag.
Als er tussen halfopen verhardingen (klinkers, kasseien, tegels,...) onkruid blijft opduiken, kun je dat nog altijd bestrijden met heet water of met een gasbrander. Dit heeft wel een invloed op het bodemleven en kost energie, maar is nog altijd milieuvriendelijker dan klassieke bestrijdingsmiddelen.

Wanneer snoeien?

Over het algemeen wordt er te veel en te vaak gesnoeid, met veel zinloze werkuren en snoeiafval als gevolg. Snelgroeiende planten met veel blad- en takmassa snoei je best vanaf de tweede helft van mei tot begin september.
Haagplanten snoei je één keer per jaar, in juli. Na juli groeien haagplanten immers trager bij. Wie wacht tot juli hoeft dus maar één keer te snoeien en één keer groenresten te verwerken.
Snoei (fruit)bomen en struiken tijdens de nazomer. Fruitbomen en tal van struiken groeien trager aan na een snoeibeurt in september. 

Bij bloeiende struiken wordt het snoeimoment bepaald door het bloeitijdstip en het hout waarop bloemen gevormd worden. Rozen bijvoorbeeld moeten in het voorjaar kort gesnoeid worden zodat ze sterke nieuwe scheuten kunnen ontwikkelen. Na de bloei kunnen ze dan een beetje teruggeknipt worden voor een verzorgde indruk.


Verwerken van je tuinresten

Kippen

Kippen zijn dol op onkruid en bepaalde restjes uit je keuken en tuin. Een gezonde kip eet gemiddeld 50 kg organisch afval per jaar! Het is bovendien mooi meegenomen dat ze heel wat slakken oppikt én dat ze lekkere eitjes produceert.

 

Beschermlaag voor de bodem

Bladeren, haagscheersel en plantenresten kan je (versnipperd) tussen de planten en struiken leggen. Voor een gezonde bodem is een deken van bladeren en afgestorven plantenresten ideaal, vooral in de winter.

Creatief met snoeihout

Snoeiresten kan je tussen paaltjes leggen (takkenwal) of er een vlechtwerk mee maken en op die manier een natuurlijke omheining maken. Ook met gehakseld snoeihout kan je veel kanten op (paadjes, snipperwanden, composteren, bodembescherming, enz).

 

Een takkenwal zorgt net als een levende haag voor meer structuur in de tuin. Je maakt zo een wal door twee rijen (kastanjehouten) palen een halve meter in de grond te steken. Als je 30 cm tussen de rijen laat en je plaatst de palen op 70 cm afstand van elkaar, heb je een prachtig reservoir voor alle takken en twijgjes die je anders naar het containerpark zou moeten sleuren.

 

Als materiaal voor vlechtwerk heb je buigzame takken of twijgen nodig: wilg, hazelnoot, tamme kastanje, es... Gebruik ze zo vers mogelijk, dat vlecht beter. Snoei alle zijtakken weg zodat je een gave tak overhoudt. Sla palen in de grond op ongeveer 50 cm afstand en 30 cm diep. Daartussen vlecht je takken van minstens 2 m lang. Waar je met een top eindigt, begin je terug met een onderkant, dat geeft een mooier resultaat!

Composteren

Tuinafval kan je natuurlijk kwijt op je composthoop, in je compostbakken of in je compostvat. Later gebruik je ze dan als compost in de tuin en op die manier is de cirkel mooi rond.
Je hoeft geen groene vingers te hebben om je GFT om te toveren tot compost. Compost maken is een kwestie van warmte, vocht, lucht en de juiste voedingsstoffen. Behalve in de winter kan je in principe op elk moment van het jaar beginnen met composteren.

 

kringlooptuin

Wil je meer weten over kringlooptuinieren? Bezoek onze kringlooptuin in het park tussen de Vijverstraat en de Kerkevijverstraat! Je vindt de data van de kringloopdemo's terug in je afvalkalender.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info