Naar inhoud

Afvalarm winkelen

afvalarm winkelen

Je kan veel afval vermijden tijdens het winkelen. Een zeer groot deel van het afval dat in jouw huisvuilzak belandt, bestaat uit verpakkingen. Een heleboel producten zijn twee tot driemaal verpakt, terwijl er voldoende (minder verpakte) alternatieven zijn. Zo zorgen bijvoorbeeld verse groenten en fuit voor minder verpakking dan voorverpakte.


Wanneer je let op de hoeveelheden die je koopt, breng je niet méér mee dan je nodig hebt. Het teveel belandt toch vaak in de vuilnisbak. Let vooral ook op de vervaldata. Zo vermijd je dat je producten moeten weggooien voordat je ze kan opgebruiken. Wist je dat een gezin per jaar gemiddeld voor 330 euro aan voedsel weggooit?

Kies voor duurzame producten in plaats van voor producten met een korte levensduur. Koop bijvoorbeeld herlaadbare batterijen in plaats van wegwerpbatterijen of spaarlampen in plaats van gloeilampen.

Kies flessen met statiegeld in plaats van wegwerpverpakkingen. Voor was-, afwas- en kuisproducten is het milieuvriendelijker te kiezen voor hervulbare verpakkingen.

Ook bij het thuisbewaren van producten kan je afval vermijden. Kies voor opbergdozen in plaats van aluminium- of huishoudfolie.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede

Meer info