Naar inhoud

Campagne geveltuinen

Campagne geveltuinen

Ook een kale gevel? Fleur hem op met een geveltuintje!

Wordt jouw geveltuin één van de 1000 extra geveltuinen in de regio?

Geveltuinen fleuren niet alleen je voorgevel op, maar ook de straat én de mensen. Bij elke geveltuin wordt verhard materiaal uitgebroken. Zo infiltreert het regenwater in de bodem en stroomt het niet zinloos weg in de riolering. Een goede zaak om het grondwaterpeil op peil te houden dus.

Geveltuinen helpen de natuur een handje. De planten in je geveltuin bieden schuilplaatsen voor insecten en vogels en vergroten de biodiversiteit.

Wil je ook graag een geveltuintje? Ontdek hier hoe je dit best aanpakt in 5 eenvoudige stappen. Zo draagt je geveltuin bij aan een klimaatgezond Lede.

1.    Voorwaarden checken en je plantenplan maken

Lees eerst even het Reglement straatgeveltuintjes, terug te vinden op onze website bij Milieu en Natuur - Klimaatgezond. Daar vind je ook het aanvraagformulier en een aantal tips terug.

Dan kan je nu van start met het plantenplan. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de maximale afmetingen en de obstakelvrije loopweg van 1,2 meter zodat je geveltuin geen obstakel vormt voor andere weggebruikers en de hulpdiensten.

Let op dat je planten kiest die toegelaten zijn. Ook hier kan je best het reglement nog eens op nalezen. Je kan kiezen voor lage beplanting, klimplanten of een combinatie van beide. Kies zorgvuldig je planten uit en hou daarbij in eerste plaats rekening met het aantal uren zonlicht die je planten zullen krijgen.
 

Kies je voor een klimplant? Passiebloem, druif en klimaugurk houden van volle zon. Ligt je gevel in de halfschaduw, dat wil zeggen maximum 4 uur per dag in de volle zon? Ga dan eerder voor kamperfoelie of bosrank. Klimhortensia en alpenbosrank groeien welig aan de schaduwkant. Tips hierover vind je ook op onze website! Neem snel een kijkje!

2.  Je aanvraag indienen

Bezorg je aanvraagformulier ingevuld samen met een duidelijke schets en een lijst van te gebruiken plantensoorten aan dienst milieu via milieu@lede.be. Je aanvraag wordt dan voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen. Na goedkeuring worden de voorbereidende werken gratis voor je uitgevoerd door de technische dienst van de gemeente of een aannemer, aangesteld door het gemeentebestuur. Jij staat enkel in voor de aankoop van de plant(en), plantgrond en de klimhulp.

3.    Een plantvak laten graven

Als inwoner van Lede heb je geluk: de technische dienst van de gemeente graaft het plantvak voor jou! De aanleg gebeurt dan ook volgens alle geldende afspraken uit het reglement straatgeveltuintjes. Wanneer dat kan, hangt af van hoe druk het momenteel is bij de betrokken dienst. Maar dit kan in principe vrij snel gebeuren. De technische dienst brengt voor jou een geveltuinbordje mee om in je plantvlak te plaatsen. Zo zet je jouw geveltuin extra in de kijker en kan je misschien buurtbewoners attent maken op het feit dat de aanleg van een geveltuin in je gemeente mogelijk is!


4.    Vullen met plantgrond

Leg eventueel eerst een laag karton in de put. Zo voorkom je dat zaden diep in de grond ontkiemen tot ongewenste planten. Sommige zaden overleven tientallen jaren lang!

Vul de put met organisch verrijkte teelaarde, dan geef je de planten alles mee voor een goede start.


5.    En planten maar!

Zo, je bent klaar met de voorbereiding. Tijd om te planten!
  

Geef meteen water, zodat de aarde tot tegen de wortels spoelt. Giet je kersverse geveltuin regelmatig, zeker in droge periodes. Wist je dat planten regenwater verkiezen boven leidingwater? Een regenton is dus een goede investering om ze gezond te houden.

Als finishing touch kan je nog een bijenhotel of nestkastje aan je gevel hangen, zo maak je ook bijen en vogels blij.


Ben je tevreden van het resultaat? Overtuig je buren, vrienden en kennissen. Neem een foto en post hem op Facebook, Instagram of Twitter met de hashtags #1000geveltuinen.be #klimaatgezondZOV. Zo help je mee om het doel van 1000extra geveltuinen in Zuid-Oost-Vlaanderen te bereiken.

En dan is het nu tijd om te genieten van jouw geveltuin. Bedankt voor je bijdrage aan een klimaatgezond Lede!


Het reglement en aanvraagformulier kan u hier terugvinden.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Openingsuren - Gemeente Lede