Naar inhoud

Het Groeipakket (nieuwe kinderbijslag)

De kinderbijslag werd op 1 januari 2019 het Groeipakket en is een verzameling van financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin.
 

Wat zit er allemaal in het Groeipakket?

 

Covid-19-toeslag binnen het Groeipakket

Voorwaarden

Elk kind dat in Vlaanderen is gedomicilieerd heeft onvoorwaardelijk recht op een Groeipakket tot en met de maand waarin het 18 jaar wordt.

Vanaf 18 jaar tot en met de maand waarin het 25 wordt, is er onder bepaalde voorwaarden recht op het Groeipakket:

Secundair onderwijs

 
 • uw kind volgt voltijds secundair onderwijs, onderwijs met een beperkt leerplan, of een ondernemersopleiding
 • uw kind volgt volwassenenonderwijs (het vroegere onderwijs voor sociale promotie) voor minstens 17 uur per week
 • uw kind volgt een van de types van het deeltijds secundair onderwijs, of een erkende opleiding aan een centrum voor alternerend onderwijs.
 • uw kind volgt buitengewoon onderwijs

Hoger onderwijs

 
 • uw kind is ingeschreven volgens de bachelor-masterstructuur (BAMA) in één of meer instellingen voor hoger onderwijs, volgt daarin een of meerdere opleidingen, en is ingeschreven voor minstens 27 studiepunten.
 • uw kind werkt aan een eindverhandeling hoger onderwijs
 • uw kind volgt een doctoraatsopleiding voor minstens 27 studiepunten (studiepunten voor de redactie van een doctoraatsverhandeling tellen niet mee)
 • uw kind volgt volwassenenonderwijs (het vroegere onderwijs voor sociale promotie) voor minstens 27 studiepunten (specifieke lerarenopleiding) of 13 uur per week (hoger beroepsonderwijs)

Werkzoekende schoolverlater

 
 • uw kind is gestopt met studeren, maar is ingeschreven als werkzoekende (maximaal 360 dagen recht op kinderbijslag).
 • Studerende kinderen of werkzoekende schoolverlaters verliezen hun recht op kinderbijslag als ze te veel werken of te veel verdienen.
 • Een kind dat deeltijds onderwijs volgt, via een leercontract werkt, of een werkzoekende schoolverlater is.
 • In alle andere gevallen mag een kind de hele zomervakantie tussen twee school- of academiejaren onbeperkt werken.

Overgangsperiode

 
 • Elk kind geboren voor 1 januari 2019 blijft ook na 1 januari dezelfde basisbedragen ontvangen als voordien (incl. de leeftijdstoeslagen op 6, 12 en 18 jaar).
  Maar deze kinderen kunnen wel onmiddellijk genieten van de schoolbonus, de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag en de schooltoeslag (vanaf schooljaar 2019-2020) uit het Groeipakket.
  Voor wie al een zorgtoeslag of een sociale toeslag kreeg, blijven de bedragen uit de oude regeling behouden. Wie nog geen sociale toeslag kreeg in de oude regeling, kan mogelijk in de nieuwe regeling wel in aanmerking komen.
 • Elk kind geboren vanaf 1 januari 2019 krijgt onmiddellijk het volledige Groeipakket.
 • In één gezin kunnen er dus zowel kinderen zijn die bedragen ontvangen volgens het oude systeem als kinderen die het volledige Groeipakket krijgen.

Hoe aanvragen

Voor kinderen geboren sinds 1 januari 2019 kunt u het Groeipakket aanvragen bij één van de 5 uitbetalers van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfondsen). U kunt zelf kiezen bij welke uitbetaler u het Groeipakket aanvraagt.
 

Als u zelf geen keuze maakt, wordt uw kind automatisch aangesloten bij Fons, de uitbetaler van de Vlaamse overheid. U wordt door Fons op de hoogte gebracht van de aansluiting. U kunt binnen de termijn van 3 maanden na de maand waarin de geboorte plaatsvond, aangeven dat u bij een andere uitbetaler wilt aansluiten.

 

Let op: werd uw kind geboren na 1 januari 2019 en had u al kinderen? Dan kunt u ook een uitbetaler kiezen, maar dat betekent wel dat al uw kinderen dan automatisch bij diezelfde uitbetaler worden aangesloten.

 

Let op: krijgt u geen kinderen meer na 1 januari en verandert er niets aan uw gezinssitutie, dan kunt u pas vanaf 1 januari 2020 veranderen van uitbetaler. Uw kinderbijslagdossier zal vanaf 1 januari 2019 automatisch overgaan naar één van de 5 nieuwe uitbetalers.

Prijs

Het maandelijkse basisbedrag is 166,46 euro voor elk kind geboren vanaf 1 januari 2019.
Kinderen geboren voor 1 januari 2019 behouden de basisbedragen uit de oude kinderbijslag (incl. de leeftijdstoeslagen op 6, 12 en 18 jaar).
 

Link

Groeipakket

Praktisch

Administratie
Sociale dienst

Burgerhuis

Administratief Centrum 2
9340 Lede


Tel:  053 80 20 22
E-mail

Openingsuren

 Dag

Openingsuren 

 Maandag

 9 tot 12 uur

 Dinsdag

 9 tot 12 uur

 Woensdag

 9 tot 12 uur

 Donderdag

 9 tot 12 uur

16 tot 19 uur

 Vrijdag

 9 tot 12 uur

Meer info