Naar inhoud

Insectenzomer van Natuurpunt

Insectenzomer

De zomer van 2023 was een bijzondere zomer voor de insectenliefhebbers van Lede. Zij namen massaal deel aan de Insectenzomer, een campagne van Natuurpunt om zoveel mogelijk insecten digitaal te vangen met de app ObsIdentify.

Met deze app kan je eenvoudig een foto maken van een insect en de soort laten herkennen door artificiële intelligentie. Zo help je Natuurpunt om de toestand van de insecten in Vlaanderen in kaart te brengen en te beschermen.

Lede mag trots zijn op zijn zeer actieve waarnemers. Ondanks dat ze maar op de 150ste plaats kwamen qua aantal waarnemers, slaagden ze erin om op de vierde plaats te eindigen met 1.653 waargenomen soorten insecten. Dat is een knappe prestatie die getuigt van een grote kennis en passie voor de insectenwereld.

Een speciale vermelding gaat naar Brecht Verkempinck, die als koploper in de individuele ranking van geheel Vlaanderen eindigde. Hij wist maar liefst 1.295 verschillende soorten insecten te spotten. Een indrukwekkend aantal dat hem de titel van insectenkoning opleverde.De Insectenzomer was een groot succes dankzij de inzet van alle deelnemers over geheel Vlaanderen. Bijna 40.000 mensen hielpen mee om meer dan 1,5 miljoen insecten behorende tot 6295 soorten te registreren. Zo leerden we meer over de diversiteit en de bedreigingen van onze zoemers, springers en zwevers. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer rekenen op jullie enthousiasme en nieuwsgierigheid voor deze fascinerende dieren.Wist je dat je ObsIdentify ook kan gebruiken voor het herkennen van andere dieren en planten? Download de app op je smartphone via Google Play of de Apple Play Store en wordt de volgende waarnemingenheld! De natuur zal je dankbaar zijn.

Datum van het bericht: dinsdag 19 september 2023