Naar inhoud

Activiteiten in samenwerking met de culturele raad

activiteiten in samenwerking met de culturele raad

Jaarlijks organiseert de culturele raad van Lede verschillende activiteiten die het culturele leven in Lede mee vorm geven.
De cultuurdienst ondersteunt die initiatieven en verleent zowel logistieke als praktische ondersteuning en medewerking aan de culturele raad.
  • Open Monumentendag: Elke 2e zondag van september is er Open Monumentendag Vlaanderen, een dag waarop men het brede publiek graag kennis laat maken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Ook Lede toont haar monumenten! Jaarlijks werkt de culturele raad in samenwerking met de cultuurdienst een "monumentenprogramma" uit. 

 

  • Lede Creatief: WAK staat voor de Week van de Amateurkunsten, een organisatie waarbij kunstenaars, groepen en verenigingen worden uitgenodigd om met hun werken of evenementen naar buiten te treden. Onder de noemer Lede Creatief! neemt ook de gemeente Lede deel aan dit initiatief. Leedse amateur-kunstenaars verzamelen in polyvalente zaal 'De Bron' voor een heuse tentoonstelling. Eind april kan je deze tentoonstelling gratis komen bezoeken in de polyvalente zaal de Bron.

 

  • Paaseierenworp: Ieder jaar strooien de klokken honderden paaseieren vanuit de toren! Deze paaseierenworp is een organisatie van het 'torencomité 1598-1998-' met de steun van de culturele raad gemeente Lede en de Sint-Martinus-parochie-Lede. Ook in de deelgemeenten komen de paasklokken langs. 

 

 

  • Erfgoedweekend: Erfgoed een saaie boel? Vergeet al die vooroordelen!  Ieder jaar opnieuw kan je in Lede ontdekken wat de gemeente aan erfgoed te bieden heeft.

    

 

  • Sterweekend/Sterdagen: In 1993 organiseerde de middenstandsvereniging NCMV-Lede (in 2000 tot UNIZO omgedoopt) een eerste kerstevenement in samenwerking met de gemeentelijke Culturele Raad. Dit evenement kreeg de naam "STERDAG". Diverse activiteiten waar verschillende Leedse verenigingen aan deelnamen vonden plaats in een tent op de Markt en in het Cultureel Centrum. Sinds 1993 houden Leedse handelaars "opendeur" met geschenken en tombola, rijdt de kerstman met zijn huifkar in de centrumstaten, is er de sterrenworp vanaf het gemeentehuis en zingt het koor "Amici Cantores" hun mooiste kerstliederen. Het stormweer maakte "Sterdag 2003" onmogelijk op de Markt en deed iedereen vluchten naar zaal "De Bron", alwaar Oxfam Wereldwinkel reeds enkele jaren zijn "Geschenkenbeurs" organiseerde. Vanaf 2004 werd het kerstevenement uitgebreid tot een "STERWEEKEND". Verschillende verenigingen verzamelen in en rond "De Bron" en verkopen allerlei geschenkartikelen, hapjes en drankjes. De Culturele Raad houdt ieder jaar een thematentoonstelling en alle kinderen kunnen terecht in de bibliotheek voor de stervertellingen. De stemmige muziek en de sfeervolle verlichting omlijsten het sterprogramma, dat nog van jaar tot jaar succesvol wordt uitgebreid.

 

  • LEEuwfeesten: Naar aanleiding van 11 juli worden in Groot-Lede verschillende buurtfeesten georganiseerd. Deze buurtfeesten vormen samen de LEEuwfeesten.

 

  • Lede Gesmaakt: sedert 2011 wordt in nauwe samenwerking met de culturele raad "Lede, Gesmaakt" georganiseerd met elk jaar een ander thema.

 

Praktisch

Cultuurdienst

Cultuurdienst Lede
Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 61
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 9.00 tot 12.00 uur
Dinsdag 9.00 tot 12.00 uur
Woensdag 9.00 tot 12.00 uur
13.30 tot 16.00 uur
Donderdag

9.00 tot 12.00 uur

16.00 tot 19.00 uur

Vrijdag 9.00 tot 12.00 uur

Sluitingsdagen

Meer info