Naar inhoud

Thema's Zo Dichtblij

Bouw mee aan een leefbare gemeente

Alleen samen kunnen we van onze gemeente een fijne plek maken waar het goed is? om leven!

Wij bouwen aan een ondernemende kern

Kernversterking is een belangrijk instrument in de transitie naar een duurzame samenleving. Een bruisend centrum waar het goed leven is, staat centraal. De detailhandel en de horeca spelen hier een grote rol in. Maar ook vrije beroepen, dienstenbedrijven, starters, creatievelingen en kleinschalige productie doen een buurt bruisen. Ook scholen, ziekenhuizen, rusthuizen of culturele instellingen liggen centraal en zijn vlot bereikbaar. Dit is het toekomstmodel 'De Bedrijvige Kern' waar UNIZO naar streeft.

Wij gaan voor een vlotte mobiliteit 

Je gaat het liefst op pad met de fiets of te voet: dat is veilig, aangenaam en mogelijk, want alles wat je nodig hebt bevindt zich in het centrum van de stad of gemeente waar je woont. Veel meer mensen werken van thuis uit of in hun eigen buurt, waardoor er minder verkeer is en files helemaal tot het verleden behoren. Verdere verplaatsingen doe je met gedeelde voertuigen, zoals trein, tram, bus en elektrische wagens. Die rijden allemaal op groene stroom. Goederen worden vooral via bakfietsen, het spoor of het water vervoerd. Dat is de mobiliteit van de toekomst: slim onderweg, zodat er zuivere lucht voor iedereen is.

Wij werken aan een kwaliteitsvolle, groene leefomgeving

Je kunt te voet je boodschappen gaan doen. Je kinderen hoppen ’s morgens op de fiets om veilig naar school te rijden. Je komt zonder stress aan op je werk, want onze steden en gemeenten zijn zodanig ingericht dat we veel minder auto's nodig hebben en files enkel een vage herinnering zijn. Dat is de ruimtelijke ordening van de toekomst: we leven in groene, gezellige wijken met samentuinen en groen speelweefsel. Wonen, werken en winkelen gebeurt allemaal in het centrum van onze steden en gemeenten. Die zijn makkelijk te bereiken met fiets, trein en bus. Extra woningen die nodig zijn bouwen we zoveel mogelijk bij in of rond de kernen. Zo beperken we de nood aan verplaatsingen en blijft er ruimte voor echte natuur en duurzame landbouw in Vlaanderen.

Wij gaan voor gezonde, lokale voeding

Wat je in de toekomst op je bord krijgt, is gezond, smaakvol en komt uit je eigen buurt. Inwoners kweken hun eigen groenten in samentuinen of kopen bewuster bij lokale boeren. Zij krijgen een eerlijke prijs en de voeding die ze produceren, is vooral plantaardig en biologisch, zodat de bodem, het water en de lucht zuiver blijven. De landbouw van de toekomst gebeurt op kleinere schaal en minder intensief, en is in evenwicht met de natuur. Voedsel verspillen gebeurt nauwelijks nog.

Wij werken aan een circulaire economie

Je deelt de spullen die je nodig hebt, zoals auto's of boormachines, met je buren. Apparaten die je elk jaar moet vervangen, bestaan niet meer: je producten van de toekomst gaan langer mee en zijn makkelijk te repareren. Het resultaat: veel minder afval. Wat toch nog in de prullenbak terechtkomt, recycleren we, maar de eerste prioriteit is het voorkomen van afval. Duurzame businessmodellen zijn de standaard, aan wegwerp doen we niet meer. Grondstoffen blijven waar ze thuishoren - in de grond. Dat is de circulaire economie die we willen uitbouwen: we hergebruiken alles zoveel mogelijk, en maken zo stortplaatsen en verbrandingsovens overbodig. 

Wij bouwen samen aan een klimaatneutrale gemeente

Je produceert zelf stroom omdat je zonnepanelen hebt of mede-eigenaar bent van een windmolen in de buurt. De energie die we opwekken, komt van de wind en de zon: op die manier verzekeren we ons van een veilig klimaat en gezonde lucht. Onze huizen krijgen een dikke laag isolatie. Bovendien gaan we slimmer om met onze energie, waardoor we er minder van nodig hebben. Zo kunnen we de energie van de toekomst uitbouwen: 100% hernieuwbaar, schoon en dicht bij huis.

Praktisch

Milieu en landbouw

Markt 1
9340 Lede


Tel:  053 60 68 25
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

Dag Openingsuren
Maandag 9.00 tot 12.00 uur
Dinsdag 9.00 tot 12.00 uur
Woensdag 9.00 tot 12.00 uur
13.30 tot 16.00 uur
Donderdag

9.00 tot 12.00 uur

16.00 tot 19.00 uur

Vrijdag 9.00 tot 12.00 uur
 

Sluitingsdagen