Naar inhoud

Luistervinken: Alain Remue en Alicja Gescinska

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Alicja Gescinska - copyright Fred Debrock

De bibliotheek en de cultuurdienst nodigen jaarlijks vier interessante gastsprekers uit die je een hele avond mee op sleeptouw nemen door hun vakgebied. Deze jaargang zijn Alicja Gescinska, Alain Remue en Lucien Van Impe nog te gast. De lezingen beginnen telkens om 20 uur in GC de Volkskring. Kaarten zijn verkrijgbaar aan 5 EUR per lezing. Voorverkoop in de bibliotheken in Lede en Oordegem en bij de cultuurdienst.

ALAIN REMUE OVER ZIJN WERK BIJ CEL VERMISTE PERSONEN, dinsdag 12 december 2017


Alain Remue geeft al meer dan 20 jaar een gezicht en een stem aan het werk van de Cel Vermiste Personen, die als steunpunt van de Federale Politie ingeschakeld wordt bij onrustwekkende verdwijningen en identificatie van niet-geïdentificeerde personen. Aan de hand van praktische voorbeelden uit vroegere dossiers laat Alain Remue het publiek kennis maken met hoe een onderzoek wordt opgestart en verloopt. Welke middelen worden er ingezet? Wat is het vervolg van zo’n onderzoek ? Verder geeft hij enkele tips over hoe te handelen als je zelf met een verdwijning wordt geconfronteerd.


ALICJA GESCINSKA: VRIJHEID, LIEFDE EN WANDERLUST, woensdag 31 januari 2018


Alicja Gescinska is een toonaangevende, jonge filosofe en schrijfster. Ze werd geboren in Polen. Toen ze 8 jaar was, ontvluchtte ze met haar ouders en zussen het communisme. Het gezin kwam naar België en vestigde zich in Lede.


In 2011 verscheen Gescinska’s boek De verovering van de vrijheid. Als Doctor in de Wijsbegeerte werd ze daarna gevraagd om onderzoek te voeren aan de Princeton university in de VS. In 2016 verscheen haar debuutroman Een soort van liefde, waarmee ze de debuutprijs won. Later dat jaar was Alicja te zien in het programma Wanderlust op Canvas waarin ze filosofen, schrijvers, wetenschappers en kunstenaars bezoekt om filosofische gesprekken met hen te voeren.

 

LUCIEN VAN IMPE EN FILIP OSSELAER, OVER ZIJN WIELERCARRIÈRE, woensdag 21 februari 2018


Samen met auteur Filip Osselaer brengt Lucien Van Impe de wonderlijk mooie zomer van 1976 tot leven. In die hete zomer  won Lucien als laatste Belg de Ronde van Frankrijk. Lucien vertelt zelf over de legendarische klimpartijen en de strijd om het geel, pap en zoetemelk. In 1977 volgde een al even spannend verhaal maar zonder goede afloop: Lucien verloor op 1 dag de tour…


De lezing is evengoed een nostalgietrip naar de jaren waarin Van Impe met vijf broers opgroeide in een volkscafé en liever muzikant dan wielrenner wilde worden. Het is een eerlijke terugblik op gemiste kansen en de status van beste klimmer ooit. Het is een wielerverhaal over het leven met muziek.


Kortom, een memorabele trip door Frankrijk en Mere.

 

 

Datum van het bericht: woensdag 29 november 2017